Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie welke zich richt op klachten en stoornissen van het bewegingsapparaat. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houden en bewegingen te verbeteren.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in orthopedische manuele therapie. Daarmee heeft een therapeut extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rondom het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar. Er ontstaat een toename in de bewegingsvrijheid en (vaak) een afname van pijn.

Naast de behandeling krijgt u meestal oefeningen om de spieren rondom het gewricht te versterken.