Artrose

Wat is artrose?
Alles wat je gebruikt is onderhevig aan slijtage, zo ook de gewrichten in ons lichaam. Dit noemen we artrose. De mate van artrose verschilt per persoon. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder aanleg, voorgeschiedenis en welke leefstijl je hanteert. 

Een gewricht is een verbinding tussen twee botten. Kraakbeek bedekt de uiteinden van het bot en zorgt er voor dat er een glad oppervlak tussen de botten zit. Bij artrose is het kraakbeen veranderd in een dun laagje, wat niet altijd meer mooi glad is. Hierdoor kunnen de botten minder soepel over elkaar bewegen en worden schokken minder goed opgevangen. Dit uit zich vaak in startstijfheid, pijn en bewegingsbeperkingen.

In een gezond gewricht is er een goede balans tussen herstel en afbraak van kraakbeencellen. Je zou kraakbeen kunnen vergelijken met een natte spons. Bij druk (bijv. tijdens bewegen) wordt er vocht uit de “spons” gedrukt en wanneer de druk weg is, zuigt de “spons” het vocht weer op. Dit proces is nodig om het kraakbeen gezond te houden. 

Bij artrose vindt er meer afbraak dan herstel van kraakbeen plaats. Hierdoor wordt het kraakbeen steeds dunner en verdwijnt het op den duur. Kraakbeen dat weg is, kan niet hersteld worden. Het overgebleven kraakbeen heeft nog wel een bepaalde druk nodig om zo gezond mogelijk te blijven. Daarom is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen en om oefeningen te doen. 

Naast dat door oefenen het kraakbeen positief wordt beïnvloedt, maak je met oefenen ook je spieren sterker, train je je spiercoördinatie en worden je gewrichten beweeglijker. Hierdoor heb je tijdens het bewegen meer controle en gaan dagelijkse activiteiten – zoals bijvoorbeeld sokken aantrekken, traplopen, in- en uit de auto stappen en op oneffen ondergrond lopen – makkelijker. Daarnaast is er bij artrose ook vaak sprake van laaggradige ontstekingen in het lichaam, die vaak veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl. Ook hierbij kan fysieke activiteit helpen om deze ontstekingen te verminderen.

In de afgelopen jaren is er een programma ontwikkeld dat handvatten geeft voor het doen van oefeningen. Dit programma heet het GLA:D programma. GLA:D is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode voor mensen met heup- of knieartrose. 


Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren en om zo lang mogelijk met je eigen knie of heup door te kunnen, zonder dat je een prothese nodig hebt. Als je bij ons in de praktijk komt met artroseklachten, zullen we samen met jou kijken of dit programma bij jou past. 

Hoe ziet het GLA:D programma er uit? 

Het GLA:D programma bestaat uit voorlichting en oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. De oefentherapie richt zich op het versterken van de spieren en het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. 

De eerste keer dat je bij ons komt, beginnen we met de intake. Aan de hand van een aantal testen bepalen we jouw beginniveau en kijken we of je inderdaad geschikt bent voor deelname aan het GLA:D programma. Vanaf de tweede keer begint het trainen. De eerste één of twee keer doe je dit 1-op-1 met je eigen fysiotherapeut, zodat we de oefeningen kunnen aanpassen naar jouw niveau. Daarna kom je een aantal weken lang trainen in een groep, waar je de oefeningen zelfstandig kunt doen. Er is dan een fysiotherapeut aanwezig om te helpen waar nodig. Na een aantal weken volgt een evaluatiemoment en nemen we nog een keer de testen van de intake af. 

Het programma is bedoeld om een basis te leggen voor het zelfstandig voortzetten van training en/of oefeningen. Het is essentieel dat je tijdens maar vooral na het programma zelfstandig oefeningen blijft uitvoeren en blijft bewegen. Dit om de behandeleffecten op lange termijn te kunnen behouden. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor GLA:D? 

Je hebt voor het GLA:D programma een verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Het maken van een röntgenfoto is hiervoor niet noodzakelijk. Omdat is aangetoond dat oefentherapie effectief is bij heup- of knieartrose, krijgen patiënten met heup- of knieartrose de eerste twaalf behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij wordt eerst aanspraak gemaakt op je eigen risico.