Percutane Electrolyse

Wat is PNE (Percutane Naald Electrolyse) 
Tijdens een PNE behandeling plaatst de fysiotherapeut een dunne Dry Needling naald onder echogeleiding in het beschadigde peesweefsel. Gedurende de behandeling loopt er een lichte elektrische stroom, van 3 seconden en meestal 3 maal, door de naald welke het weefsel stimuleert te herstellen. Zacht, ontstoken peesweefsel wordt door deze elektrische stroom afgebroken waardoor de pees de kans krijgt om zichzelf opnieuw op te bouwen. Er ontstaat een nieuw herstelproces. De nieuw aangemaakte cellen die in de pees ontstaan worden daarna stapsgewijs belast door het peesweefsel te trainen. Vaak zijn tussen de 3-6 behandelingen PNE voldoende.


Onder echogeleiding
Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van echografie. Dit zorgt ervoor dat er nauwkeurig gewerkt kan worden en alleen het gebied behandeld wordt waar geen goed herstel plaats vindt. De gezonde delen van de pees worden dus ontzien.


De behandeling
De meeste patiënten omschrijven de PNE behandeling als ‘oncomfortabel’. Echter gezien de korte duur (1-2 minuten) is deze voor velen zeer de moeite waard. Een nareactie van 1 tot 3 dagen in de vorm van pijntoename, is een normale reactie en geeft aan dat de pees is aangezet tot herstel. Vervolgens kan het oefenprogramma worden gestart. De eerstvolgende PNE behandeling kan tussen 7 en 10 dagen weer plaatsvinden.

Oefenprogramma
De behandeling is altijd in combinatie met een specifiek fysiotherapeutisch oefenprogramma om de conditie van het weefsel te verbeteren. Deze oefentherapie voer je uit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Tevens krijg je huiswerkoefeningen mee. Zonder een goed oefenprogramma heeft een PNE behandeling geen optimaal effect.

Voor welke aandoeningen?
Percutane electrolyse therapie is onder meer in te zetten voor (chronische) achillespeesklachten, kniepeesklachten en hielspoorklachten.