Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode van een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich richt op het ontspannen van spierverhardingen, zogenaamde ’triggerpoints’, in het lichaam door gericht met een naald de spier aan te prikken. 

Triggerpoints ontstaan vooral door overbelasting. Dit kan een kortdurende veel te zware belasting zijn, of een te langdurige lichte belasting. Triggerpoints, actief of niet, houden spieren continu op een hogere spanning. Door deze spanning kan een spier moeilijk tot z’n volledige lengte worden gerekt. Hierdoor ontstaat een bepaalde stijfheid of een bewegingsbeperking. Gespannen spieren kunnen ook zenuwen of bloedvaten afknellen. Dit kan leiden tot een verdoofd of tintelend gevoel.

Door het doen van een onderzoek worden de klachten in kaart gebracht. Daarna worden de spieren onderzocht die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Er wordt specifiek gezocht naar triggerpoints, die aanvoelen als een plaatselijke verdikking en die pijnlijk zijn. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiviveerd. Bij het aanprikken van deze triggerpoints is een aanspanning van deze spier waarneembaar, gevolgd door een plotselinge en directe, langdurige ontspanning. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij Dry Needling wordt maar één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren en is geen ‘energie’ behandeling.

Voor meer informatie kijk op www.dryneedling.nl