Manueel therapie

Bij manuele therapie richten we ons op klachten en stoornissen aan jouw bewegingsapparaat. Het doel hiervan is enerzijds het beter laten functioneren van jouw gewrichten en anderzijds jouw houding en bewegingen te verbeteren.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in orthopedische manuele therapie. Daarmee heeft een therapeut extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Klachten in je wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen je spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van je lichaam.

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van je gewrichten worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van je gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rondom het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. In de meeste gevallen is het effect ervan direct merkbaar. Er ontstaat een toename in je bewegingsvrijheid en (vaak) een afname van pijn.

Naast de behandeling krijg je meestal oefeningen om de spieren rondom het gewricht te versterken.

manueeltherapiewierden