Knie revalidatie

Goed herstellen van een knie blessure, bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband is van belang voor je toekomst. Of je nou wel of niet bent geopereerd, je knie ben je tijdens dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten nodig. Samen met je (sport)fysiotherapeut ga je werken om je doelen te bereiken.

Het moment
Sporters die in de praktijk komen met acute knieklachten worden door één van onze (sport)fysio’s gezien. Ze worden daarbij meteen ingeschaald op mogelijk voorste kruisbandletsel, wanneer ze een roterend moment op hun been hebben gehad, een plop hebben gehoord en gevoeld, veel pijn hebben (gehad), niet goed kunnen belasten en een dikke knie hebben. 

Diagnose
In de praktijk kan op basis van de beschrijving van het acute moment, de zwelling, de beweeglijkheid van de knie en een aantal specifieke testen een inschatting worden gemaakt of aanvullend onderzoek nodig is om de mogelijke schade in de knie in kaart te brengen. Door de samenwerking vanuit UMOOOVE met het OCON kunnen we in overleg met de huisarts zorgen dat we zo snel mogelijk inzicht krijgen in wat er aan de hand is. Vaak zijn een röntgenfoto, MRI en consult bij de orthopeed nodig om een diagnose te kunnen stellen en het behandelplan te kunnen bepalen. 

Pre operatief trainen
Wanneer er sprake is van voorste kruisbandletsel in de knie, wordt een pre operatief traject opgestart. Dit vindt deels in het ziekenhuis plaats bij de orthopeed en anesthesist en deels bij de fysio. Uit onderzoek weten we dat hoe beter de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit is wanneer je de operatie ingaat, hoe beter de revalidatie na de operatie verloopt. 

Om te weten of je klaar bent voor de operatie, vindt er een testmoment plaats bij de fysio van het OCON. Hierbij wordt een laatste check aan je knie gedaan en moet je een krachttest doen waarbij het verschil in kracht tussen je aangedane en niet-aangedane been wordt getest. Dit verschil moet binnen een bepaalde marge zijn, zodat je voldoende kracht hebt om de operatie in te gaan. 

Om je klaar te stomen voor de test en de operatie, beginnen we bij Fyzio Totaal met oefentherapie. We starten hier zo snel mogelijk mee en meestal duurt deze preoperatieve trainingsfase vier tot acht weken. 

Operatie
Wanneer je het testmoment bij het OCON succesvol hebt afgerond, ben je klaar om de operatie in te gaan. Afhankelijk van de wachttijd wordt er een operatiedatum gepland. Er zullen ook consulten worden gepland met de orthopeed en anesthesist, waarin zij je alles zullen uitleggen over de operatie. 

Vanaf de tweede dag na de operatie zal de revalidatie in de praktijk starten. In de negen tot twaalf maanden die volgen, zullen we proberen jouw einddoel te bereiken. 

De eerste fase 
Voorafgaand aan de operatie plannen we vast de eerste afspraak voor na de operatie, zodat we zo snel mogelijk kunnen starten met jouw revalidatietraject. Meestal komen we bij jou thuis, doen we een eerste check en bespreken we het plan voor de komende weken op basis van hoe de operatie verlopen is. 

In deze fase zal de prioriteit liggen bij het weer goed kunnen functioneren in het dagelijks leven. Een goede mobiliteit van de knie, afname van zwelling, lopen zonder krukken en goede spiercontrole van het bovenbeen zijn hierbij erg belangrijk. 

De tweede fase
De volgende fase van het traject is gericht op het weer fit worden in zowel kracht, stabiliteit als uithoudingsvermogen. In deze fase zullen we ook weer starten met hardlopen en springen. De focus ligt op het creëren van de juiste voorwaarden om weer te kunnen starten met sportspecifieke training. 

De derde fase
In deze laatste fase is alles erop gericht om jouw einddoel te bereiken. We gaan je weer klaarstomen om terug te keren naar het sportniveau dat je graag wilt bereiken. 

De trainingen worden steeds meer gericht op jouw sport en bevatten verschillende onderdelen die daarin terugkomen, zoals springen, landen, draaien, wenden en keren, schieten, gooien, aanvallen en verdedigen. Dit kan betekenen dat we met jou in de zaal of op het veld zullen gaan trainen om je aan alle omstandigheden te laten wennen die nodig zijn om weer volledig te herstellen. 

Aan het einde van deze fase zullen we langzaam de frequentie van fysiotherapie afbouwen en de intensiteit van het zelfstandig sporten opbouwen. Uiteindelijk ronden we het traject af als zowel jij als de fysiotherapeuten tevreden zijn met het resultaat!

Ga jij samen met onze ervaren (sport)fysiotherapeuten werken aan het optimale herstel van je gescheurde kruisband?

AANTAL SUCCESVOLLE (GEOPEREERDE) KNIE REVALIDATIES SINDS 2020

0