Knie revalidatie

Goed herstellen van een knie blessure, bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband is van belang voor je toekomst. Of je nou wel of niet bent geopereerd, je knie ben je tijdens dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten nodig. Samen met je (sport)fysiotherapeut ga je werken om je doelen te bereiken.

Revalidatie zonder operatie
Revalideren na een gescheurde kruisband zonder operatie noemen ze ook wel een conservatief beleid. In eerste instantie zal de revalidatie gericht zijn op het hervatten van dagelijkse activiteiten zoals lopen zonder krukken, traplopen, werk/school en fietsen. Daarna zal, afhankelijk van jouw doelen, het verdere traject worden ingericht met trainingen gericht op conditie, kracht en stabiliteit. 

Revalidatie na een voorste kruisband reconstructie
Voor de operatie
Het is verstandig om al voor de operatie te starten met fysiotherapie. Recente onderzoeken tonen aan dat eerst trainen voor je geopereerd wordt ervoor zorgt dat jouw revalidatie na de operatie beter verloopt. In de voorbereiding op je operatie, is het van belang dat je knie zo sterk en mobiel mogelijk is, zodat je na je operatie meteen goed aan je revalidatie te kunnen beginnen.

Fase 1
Gelijk na de operatie start de revalidatie, in de eerste fase zal dit gericht zijn op het hervatten van dagelijkse activiteiten zoals lopen zonder krukken, traplopen, werk/school en fietsen. Het buigen en strekken van de knie is hierbij vooral belangrijk. 

Fase 2
De tweede fase is gericht op het opbouwen van kracht en stabiliteit.  Na ongeveer 10 tot 12 weken mag er weer gestart worden met hardlopen. Je creëert samen met je fysiotherapeut alle voorwaarden qua conditie, kracht en stabiliteit om weer sportspecifiek te kunnen trainen in de volgende fase.

Fase 3
Deze fase is gericht op het optimaliseren van de sportspecifieke vaardigheden (bijv. wenden en keren voor balsporten) die je nodig bent om jouw einddoel en/of sportniveau te behalen en de kans op nieuw letsel zo klein mogelijk te maken. 

Return to play
Uiteindelijk stopt de revalidatie op het moment dat jij zo fit bent dat je alle sportactiviteiten goed en vertrouwd uit kunt voeren. Het revalidatietraject duurt ongeveer 9-12 maanden, dit is vooral afhankelijk van wat jij wilt bereiken. Het is een lange en intensieve periode maar wij proberen er samen ook een leuke revalidatie van te maken!

Ga jij samen met onze ervaren (sport)fysiotherapeuten werken aan het optimale herstel van je gescheurde kruisband?

AANTAL SUCCESVOLLE (GEOPEREERDE) KNIE REVALIDATIES SINDS 2020

0