Ervaringsverhaal - Revalidatie na COVID -19

Corona kan grote gevolgen hebben op het functioneren in het dagelijks leven. Ditzelfde ondervond Erna Stege in het afgelopen jaar. Erna is in het afgelopen jaar twee keer besmet geraakt met het corona virus en deelt haar ervaringen met ons. 

Positief getest
‘’Ik heb twee keer corona gehad in 2020, de eerste keer was eind februari 2020,waarbij ik in contact ben gekomen met mijn zieke dochter. In deze periode was er weinig tot niets bekend over het coronavirus in Nederland. Begin maart 2020 was ook ik erg ziek met, wat bleek later, alle symptomen van het corona virus. De tweede keer dat ik besmet raakte was oktober 2020. Een vriendin van vroeger kwam op bezoek, geheel volgens de corona-regels op 1,5 meter, maar testte twee dagen later positief op het coronavirus.

Vijf dagen later testte ook ik positief op het coronavirus. In deze periode was ik erg benauwd en kortademig. Gelukkig werkt mijn dochter in de zorg en zij heeft mijn saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) in deze periode goed in de gaten kunnen houden.’’

Klachten nadien
‘’ Vooral na de tweede corona besmetting was ik erg kortademig en was mijn uithoudingsvermogen sterk vermindert. Even een blokje om was eigenlijk al te veel. Bij de geringste inspanning was ik al moe en ik sliep ook veel overdag. Verder merkte ik dat mijn spierkracht ook erg achteruit was gegaan, ik kon nog geen jampot of fles opendraaien. 

Voor beide corona besmettingen was, voor mijn doen, mijn conditie redelijk goed. Ik ging altijd twee keer per week naar de sportschool, fietste minimaal 1 keer per week op de (elektrische) fiets naar Enschede en wandelde ik dagelijks 3-5 km. In het weekend wandelde ik af en toe zelfs 10-15 km. Nadat ik voor de tweede keer besmet was geraakt met het corona virus kon ik dit eigenlijk allemaal niet meer. De wil om allerlei dingen te doen was er wel, maar deze werd bij de geringste inspanning weer de kop ingedrukt.  Ik had het gevoel dat ik oud en bejaard was en dan met een hele slechte conditie, terwijl ik nog maar 60 jaar oud ben en dit nog nooit eerder ervaren heb. ‘’

Corona revalidatie
‘’ Begin november 2020 heb ik een gesprek met de huisarts gehad over moeheid en futloosheid en dat het mezelf niet lukte om dit om te draaien. De wil was er wel maar de uitvoering bleek onvoldoende. Ik had zelf het idee dat ik meer handvaten nodig had om dit om te draaien.’’

Revalidatie 
‘’ Tijdens de revalidatie ging ik twee keer per week naar Fyzio Totaal om te sporten. Kracht- en conditietraining werden gecombineerd. De oefeningen werden langzaam opgebouwd en dit vond ik erg prettig. De eerste tijd tijdens de revalidatie ging ik langzaam vooruit, mede door een terugval door een ontsteking en een niersteen aanval, ging het begin van de revalidatie niet helemaal zoals ik had gehoopt. 

Door toch vol te houden en twee keer per week te blijven sporten onder begeleiding van Laura, ben ik na een half jaar weer op de goede weg. Ik voel me wekelijks sterker worden en ben erg vooruitgegaan in kracht en conditie. Ik ben er nog niet.. Maar ik heb wel de handvaten gekregen om zelfstandig door te gaan in de sportschool!

Ik vond de manier waarop je werd benaderd erg prettig en de oefeningen werden altijd goed uitgelegd en voorgedaan. Tijdens het harde werken was er zeker ook tijd voor een gezellige babbel of een grapje. De variatie in de oefeningen (behalve de buikspieroefeningen, waar ik altijd erg veel spierpijn van kreeg) vond ik erg prettig. Als was het soms zweten, het heeft me erg goed gedaan en veel energie gegeven. 

In het begin had ik gehoopt dat ik meer kon en ondanks de tegenslag in het begin door ziekte, ben ik erg tevreden over het resultaat. Vooraf dacht ik: een half jaar fysio is erg lang, maar de tijd is voorbijgevlogen. Ik ben geen moment met tegenzin er naartoe gegaan. En nu het half jaar er bijna opzit, kan ik hier alleen maar positief op terugkijken.  Hierdoor kan ik het iedereen aanbevelen om de stap naar de fysiotherapeut te zetten, wanneer je er zelf niet meer uitkomt. Ik heb in het afgelopen half jaar erg veel geleerd, niet alleen over wat ik allemaal kan, maar ook weet ik nu beter hoe ik mijn belasting en belastbaarheid moet balanceren. 

Door bovenstaande is het wel duidelijk dat ik de corona revalidatie aan iedereen wil aanraden! Er wordt rekening gehouden met naar je geluisterd en rekening gehouden met alles wat je niet, maar ook vooral wél kan. Ook de positieve instelling van de fysiotherapeut heeft mij enorm geholpen. Mijn dank is groot!’’

Erna bedankt voor je medewerking aan dit verhaal en bedankt voor de afgelopen maanden, waarin we samen hebben gewerkt aan optimaal herstel! 

Team Fyzio Totaal 

Erna tijdens haar training

Het zelf gemaakte bedankje van Erna voor de revalidatie